Observator Transilvan
Cluj

10 polițiști clujeni, condamnați la închisoare. Procesul a durat 6 ani de zile

După 6 ani de procese, 10 polițiști de la Rutiera, care cereau mita de la soferi, au fost condamnați de Tribunalul Cluj. Initial, în decembrie 2013, un numar de 12 polițiști au fost dați pe mâinile judecatorilor, însă doi dintre aceștia nu au fost găsiți vinovați. Sentința nu este definitiva.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au finalizat cercetările şi au dispus, la data de 13.12.2013, trimiterea în judecată a 12 lucrători de poliţie din cadrul IPJ Cluj – Serviciul Rutier – Biroul Rutier Drumuri Naţionale şi Europene, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi primire de foloase necuvenite, activitatea infracţională dedusă judecăţii însumând 73 de acte materiale.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Dintre aceștia, numai zece au fost găsiți vinovați: Mureşan Ioan a primit 2 ani și 4 luni de închisoare, Soran Victor – 2 ani și 4 luni, Todoruț Rareș Ciprian – 1 an și 6 luni, Mureșan Radu Mihai – 10 luni, Alb Dan Dorin – 1 an și 2 luni, Sucală Adrian Vasile – 1 an și 5 luni, Lupaș Cătălin – 1 an, Mânzat Tudor Alin – 1 an și o lună, Gălățan Eduard Robert – 9 luni și Roșca Cosmin Dacian – 8 luni. Sentințele nu sunt definitive. Polițiștii Tulbure George și Cătinean Ilie au scăpat de acuzații.

Conform procurorilor, ”în sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că, în mod repetat, aceştia au pretins ori acceptat diferite sume sau alte foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu le aplica conducătorilor auto depistaţi în trafic o sancţiune contravenţională pentru încălcări ale conduitei la regimul de trafic rutier (în special depăşirea limitei de viteză instituite pe acel sector de drum). De asemenea, pe fondul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, întocmeau sau nu întocmeau, participau sau asistau la întocmirea unor procese verbale de contravenţie în care se consemnau stări de fapt nereale, se omitea consemnarea unor contravenţii sau se inserau date nereale, împrejurări de natură a-l favoriza pe contravenient în ceea ce priveşte aplicarea punctelor de penalizare, aplicarea amenzii contravenţionale sau stabilirea cuantumului acesteia şi aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme, precum şi de a cauza bugetului de stat o pagubă.Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea urmăririi penale şi trimiterea rechizitoriului instanţei de judecată, situaţie care nu poate înfrânge în nici un fel principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Sentința nu este definitivă.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Alin Tișe: „Județul Cluj încheie definitiv epoca poluării!”

observator

Accidentul a blocat tot drumul

observator

Se deschide patinoarul

observator