Observator Transilvan
Bistrita Nasaud Life Pastila de sanatate Turism

Tratarea bolilor cu apa sarata și namol … la Saratel

Apa sărată și nămolul la Sărățel, aflata la numai 12 kilometri de Bistrița, la confluența râurilor Budac, Șieu și Bistrița Ardeleană, este un loc ideal pentru cei care doresc un moment de relaxare, dar și să-și trateze bolile.

Aici, oamenii se dau cu nămol din cap până în picioare și stau în bălți cu apă sărată create natural fiecare după propriul ritual. Zona e complet neamenajată, dar acest lucru nu îi deranjează pe cei care preferă să rămână la distanță neaveniții care nu știu aprecia bogățiile naturii.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Potrivit volumului ”Transilvania. Ape sărate – ape uitate, manifestări saline”, publicat în 2019 avându-i ca autori pe Ioan Chintăuan, Ana Lehaci și Ioana C. Marquier, ”la 12 kilometri de Bistrița, la marginea satului Sărățel, în zona de est, în amonte de confluența Budacului cu Șieul, se află la suprafață sarea masivă, periodic acoperită de alunecarea straturilor de argilă saliferă suprapuse. Sarea masivă apare periodic în malurile și albia Șieului avale de dealul Făget, dovadă că masivul de sare se prelungește în albia râului Bistrița Ardeleană. Pe partea dinspre râul Șieu a drumului spre Sărățel, în perioada interbelică și până în anul 1945 au existat 13 fântâni cu apă sărată, păzite din care să dădea slatină în anumite zile locuitorilor satelor din împrejurimi. Neglijate, aceste fântâni au fost colmatate”.

Conform sursei citate, prezența sării și a apelor sărate la Sărățel a fost semnalată de Fichet în 1780. H. Wachner (1948 – caiet manuscris) menționează prezența argielelor sărate la Sărățel, arătând că, în jurul lor, există ”niște mocirle cu emanațiuni de gaz metan și fântânițe sărate”.

Iuliu Buta (1957) menționează existența sării și a apelor sărate în sectorul cuprins între localitățile Sărata- Simionești- Domnești- Sărățel.

I. Al. Maxim (1961) descrie și figurează Masivul de Sare de la Sărățel, iar Ioan Chintăuan (1974, 1996 și 2002) descrie manifestările saline din județ și propune ocrotirea acestei locații ca rezervație geologică.

Masivul de Sare Sărățel a fost declarată arie naturală protejată în anul 2000. Se întinde pe 5 hectare pe raza comunei Șieu Măgheruș.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Gripa a „rapit” încă o viața

observator

Executivul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

observator

Mini-bibliotecă gratuită Little Free Library şi în Satu Mare

observator