Observator Transilvan
Cluj

Operație pe inimă fără bisturiu la o pacientă de 87 de ani

Viața unei paciente în vârstă de 87 de ani s-a schimbat radical în bine, joi, în urma unei intervenții minim-invazive, în care medicii de la Spitalul ARES din Cluj-Napoca i-au implantat un dispozitiv care repară valva mitrală a inimii. Operația este o premieră absolută pentru Cluj. În țară acest tip de intervenții s-a mai făcut numai la ARES București.

Este însă prima dată în România când unui pacient care avea implantată deja o valvă aortică prin procedura TAVI, i-a fost implantat și un dispozitiv Mitraclip. 

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Pacienta suferea de diabet insulinodependent, hipertensiune arterială și pulmonară, insuficiență aortică de gradul I, precum și insuficiențe mitrală și triscuspidienă de gradul IV. Practic, trei din cele patru valve ale inimii ei erau sever afectate. Din acest motiv, calitatea vieții sale era extrem de proastă: obosea la cel mai mic efort, avea dureri în piept și dificultăți de respirație și făcea edem pulmonar. 

În luna iunie, pacienta a fost internată la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, pentru tratarea edemului pulmonar. După ce a fost stabilizată, medicii au început demersurile pentru corectarea celor trei valve sever afectate. Din cauză că avea un risc chirurgical crescut, echipa medicală de la Institutul Inimii a decis să îi înlocuiască valva aortică, pe cale endovasculară, prin procedura TAVI. 

Deși intervenția TAVI s-a desfășurat cu succes, starea pacientei era foarte puțin ameliorată. Insuficiența mitrală severă de care suferea făcea ca sângele să se întoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng, invers față de fluxul sangvin normal. Astfel, tensiunea arterială era foarte mare și se acumulau lichide în plămâni. 

Singura șansă ca pacienta să se simtă mai bine era corectarea regurgitării mitrale. Aceasta se poate face pe cale chirurgicală, însă riscurile unei operații sunt crescute, iar pacienta nu ar fi rezistat unei astfel de intervenții. Din fericire, pentru pacienții ca ea, există o intervenție minim-invazivă de corectare a regurgitării mitrale. Intervenția presupune implantarea unui dispozitiv în formă de clips care prinde foițele valvei mitrale, aducându-le împreună, și reduce astfel regurgitarea. Procedura Mitraclip nu se mai efectuase până acum decât la ARES, în București.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Cimitir nou în Cluj-Napoca. Se intinde pe 20 de hectare ! (Foto)

observator

Accident grav cu doua mașini implicate

observator

Stalp prăbușit pe o strada din Cluj

observator