Observator Transilvan
Alba Alte stiri Arad Bihor Bistrita Nasaud Brasov Cluj Covasna Harghita Hunedoara Life Maramures Mures Salaj Satu mare Sibiu

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Ajunul Crăciunului

Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun. Se spune că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă.

Totodată, se știe despre Moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Conform tradiției, Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut ajutor lui Moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun

Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui, pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca, în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Related posts

Vrei sa stai acasă cu copilul ? Exista lege !

observator

Alte trei decese cauzate de Covid la Satu Mare

observator

Bărbat din Șăulia, reținut 24 de ore

observator