Observator Transilvan
Alba

Risc de avalanșa în Muntii Sureanu

Salvamontiştii din Alba avertizează că există un risc mare de producere de avalanşe în Munții Șureanu, în zona Domeniului schiabil. În zona montană înaltă, gradul de risc poate să atingă nivelul 4 din 5. Schiorii sunt avertizați să nu se aventureze în afara pârtiilor de schi.

Sunt semnalate plăci de vânt, cornișe și transport însemnat de zăpadă pe văile cu înclinație accentuată în zona vârfului Șureanu, pe pantele abrupte din Sud, Est și Nord. Stratul de zăpadă nu este stabilizat, fiind depuneri însemnate de zăpadă pulver peste o crustă înghețată, reducându-se astfel, considerabil, coeziunea între zăpada mai veche și cea depusă recent. De asemenea, turiștii sunt rugați să nu întreprindă deplasări pedestre în afara zonelor amenajate și să solicite salvatorilor montani informațiile necesare”, au transmis reprezentanții Salvamont Alba.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Potrivit meteorologilor, în Munții Șureanu – Parâng, la peste 1800 m, la suprafață, se întâlnește un strat instabil ce depășește local 25-30 cm, depus peste stratul vechi, înghețat și stabil. Ninsorile din următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, de 10-15 cm. În zonele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Spontan, în special în zonele adăpostite unde sunt depozite mai mari de zăpadă și unde sunt plăci noi de vânt, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea stratului de zăpadă recentă peste stratul vechi, înghețat, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Telekom crește prețul fiecărui abonament fix și mobil începând cu 1 martie

observator

Până când se mențin consultațiile medicale la distanță?

observator

Accident mortal. A intrat cu ATV-ul într-un gard

observator