Observator Transilvan
Bistrita Nasaud

S-a pus lacătul pe Librăria „George Coșbuc”

S-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”, spațiul din centrul orașului fiind golit de cărți și scos la închiriat. ”Cumva, am făcut ce a făcut rezistența în anii după instalarea comuniștilor. Cum s-au retras ei în munți, așa ne retragem noi la Casa Cărții, ca la un bastion în care vom rezista să treacă vremurile. Senzația aceasta o am”, a spus prof. univ. dr. Cornelia Macarie, managerul librăriilor din lanțul Aletheia.

Librăria ”George Coșbuc” a funcționat înainte de 1990 în fostul sediu al Tribunalului Bistrița-Năsăud și ulterior al Parchetului – încredințat acum Universității Tehnice din Cluj-Napoca care amenajează aici spații pentru Extensia Bistrița a UTCN. În locația actuală, închisă, librăria a funcționat timp de 28 de ani, potrivit prof. univ. dr. Cornelia Macarie.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Pentru că ne-a fost luat spațiul de vizavi de Ministerul Justiției, am mutat librăria în fostul anticariat ca să nu pierdem numele, locul, tradiția. Acum, după mai bine de 28 de ani în această locație, am decis să închidem Nu avem ce face. Nu putem concura cu online-ul. Am încercat, dar nu ține pentru că ne batem cu editurile, cu furnizorii noștri. Vânzarea de carte a scăzut dramatic. Oamenii au rețineri să meargă în magazin dacă pot comanda online și găsesc aceleași cărți direct la editură sau la marii operatori de pe piața online, acesta este adevărul, ori noi nu putem concura cu ei. Dacă închidem librăriile și ne mutăm și noi online, nu avem șanse în fața marilor operatori. Sigur că înțeleg, acceptat, și eu comand online, văd avantajele din acest moment, dar nu cred în avantaje de lungă durată. (…) Ține probabil și de vârsta noastră, de capacitatea de adaptare, dar eu am văzut și în străinătate, în economii mult avansate față de a noastră, librării tradiționale în care oamenii mergeau, atingeau cărțile, aveau o relație cu cei care vindeau, se puteau întâlni cu scriiitori… Eu, care predau în învățământ m-am săturat de ecranul computerului, să-mi văd studenții pe ecran, colegii, să particip la conferințe intermediate de ecran, chiar m-am săturat. Nu știu dacă pe perioade îndelungate online-ul acesta și digitalizarea dusă până la limite pe care le putem numi dezumanizante vor putea reprezenta un succes”, a spus managerul Librăriilor Aletheia

https://www.amsieu.ro

Related posts

E perioada examenelor

observator

O femeie și un copil, internati după incendiul din Bistrita

observator

Promisiuni de la Guvern. Ce spune premierul ?

observator