Observator Transilvan
Alba Alte stiri Arad Bihor Bistrita Nasaud Brasov Cluj Covasna Financiar Harghita Hunedoara Maramures Mures Salaj Satu mare Sibiu

Carburantii s-au scumpit mult în ultimele luni

Carburanții s-au scumpit accelerat în ultimele luni, ca urmare a creșterii prețului petrolului. Șoferii lasă acum la pompă cu 1 leu mai mult ca în aprilie anul trecut, pentru un litru de benzină, care a trecut iar de 5 lei și 50 de bani. Scumpiri au fost și la motorină. Dacă majorarea prețurilor la pompă va continua, vom vedea efectele și la raft.

Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. La un an distanță, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei. Asta înseamnă că un șofer plătește pentru un litru de benzină 5,50 de bani, iar pentru un litru de motorină aproximativ 5,42 de bani, arată Digi 24.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți al Comisiei Europene, românii plătesc însă, în continuare, al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari. Scumpiri ale carburanților au avut loc și în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă gradul de utilizare a șoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

O explicație o reprezintă întreruperile de producție în condițiile în care mai multe rafinării din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcțiune pentru lucrări de mentenanță sau întreruperi neprogramate.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Se fac studii pentru metrolul si trenul metropolitan

observator

Ce a picat astazi la Evaluarea Națională ?

observator

Înmatricularea mașinilor ar urma să se facă numai la RAR, într-o singură zi

observator