Anul trecut, în plină pandemie, 42% din spitalele din România nu au raportat deloc evenimente adverse asociate actului medical, arată raportul „Siguranţa pacientului în actul medical”, primul raport independent din România ultimilor 30 de ani pe această temă.
„Aproape jumătate din spitale au raportat zero erori medicale şi asta e imposibil. Erorile neraportate se vor repeta şi vor ajunge să provoace daune reale pacienţilor”, spune medicul Constantin Radu, unul dintre autorii raportului ORS. Numărul medicilor care au rămas fără drept de practică cel mult 1 an este și el mic.
Potrivit raportului, în anul 2020, din cele 513 spitale din România doar 217 au raportat „evenimente adverse asociate asistenței medicale”, așa cum este definiția din legislația română, care nu include noțiunea de „eroare medicală”.
Majoritatea evenimentor raportate de spitale au fost infecții nosocomiale. Autorii raportului susțin că un motiv pentru care domină infecțiile intraspitalicești este faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, acestea trebuie raportate obligatoriu, în timp ce restul evenimentelor se raportează în mod voluntar.
Cazurile de erori medicale pot fi analizate de comisiile de malpraxis ale direcțiilor de sănătate publică și de comisiile de disciplină ale Colegiului Medicilor. Însă procesul este extrem de birocratic, pacienții care semnalează astfel de erori trebuie să prezinte un dosar cu multe documente, iar în plus procedura este și costisitoare, au arătat autorii.
Astfel, pentru ca un caz să fie analizat de comisiile de malpraxis, pacientul care reclamă trebuie să achite tariful experților, care variază între 1.000 și 4.000 de lei. Chiar și în aceste condiții, analiza la nivelul comisiilor de malpraxis ale DSP-urilor nu are nicio finalitate.
În schimb, Colegiul Medicilor din România (CMR) poate da sancțiuni, care pot merge până la ridicarea dreptului de liberă practică. În cinci ani, comisiile de disciplină ale CMR au dat sancțiuni reale doar în 0,7% din cazurile analizate, arată raportul.