Observator Transilvan
Life Satu mare

Sedința Uniunii Mondiale de Folclor

În perioada 6-10 septembrie 2021, în San Giovanni Rotondo (Italia), pentru prima dată după pandemie, a avut loc ședința Biroului Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.).

Din România au participat: Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), Pahone Pop – președintele executiv al Asociației Naționale de Folclor din România, Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România (managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare) și Iulian Praja – managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Din cauza restricțiilor pandemiei din cele peste 30 de țări membre ale Uniunii Mondiale de Folclor, au participat: Elveția, Polonia, Israel, Lituania, Italia și România.

Concomitent au avut loc manifestări folclorice susținute de FITP (Federația Italiană a Tradițiilor Populare) – Italia care a cuprins atât programe tradiționale, cât și muzicale.

În şedinţa organizatorică a Biroului Executiv s-au discutat câteva aspecte în vederea organizării galei de premiere, I.G.F. Gold Star (Ex. Oscar în Folclor), și de asemenea câteva probleme legate de desfășurarea următoarelor manifestări cu caracter internaţional şi nu în ultimul rând, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma a ţinut să îi felicite din nou pe toţi cei care lucrează în folosul promovării culturii şi folclorului autentic.

În cadrul întâlnirii, delegaţii și-au prezentat un scurt bilanţ al activităţii întreprinse în anul 2021, precum şi obiectivele pentru anul 2022. La rândul său, prim- vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România – Robert Laszlo a prezentat principalele festivaluri folclorice din județul Satu Mare, și a lansat invitația membrilor Uniunii Mondiale de Folclor ca următoarea ședință să se desfășoare în Satu Mare, la începutul lunii martie 2022, atunci când Centrul de Creație organizează Festivalul Concurs Internațional de Folclor ”Rozmarin in coltu’ mesii”.

Începând cu anul 2008, I.G.F. organizează poate unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale festive, premiile I.G.F. Gold Star (ex. “Oscar” în Folclor). Această manifestare se organizează în fiecare an în țări diferite. Anul acesta, Biroul Executiv I.G.F. a hotărât ca manifestarea să aibă loc în Italia.

Din 2011 și până în prezent, președintele Asociației române este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. cu sediul la Voiron ( Franța) și San Giovanni Rotondo ( Italia).

În urmă cu trei ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și Robert Laszlo ocupând funcția de prim-vicepreședinte.

Ca semn al respectului pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației Naționale de Folclor din România a decis mutarea sediului la Satu-Mare unde prim vice-președintele, Robert Laszlo are atribuții sporite inclusiv în raporturile cu Uniunea Mondială de Folclor I.G.F.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Un băiețel are nevoie de ajutor. Este grav bolnav

observator

Festivalul Fanfarelor la Satu Mare

observator

Tradiție și poveste la Castelul din Carei

observator