Observator Transilvan
Life Satu mare

TVR a realizat un film documentar despre ţâpuritura din Ţara Oaşului

În contextul sărbătoririi a 65 de ani de existenţă a Televiziunii Române, dar şi a 65 de ani de la înfiinţarea UNESCO, televiziunea publică a hotărât să realizeze 65 de filme documentare, în regia cunoscutului regizor Alexandru Munteanu, cu cele mai valoroase repere identitare ale culturii materiale şi imateriale din România.

În cadrul acestui proiect, judeţul Satu Mare a fost ales pentru a ilustra unul din elementele identitare ale Ţării Oaşului, şi anume ţâpuritura. În acest sens o echipă TVR a realizat în data de 28 septembrie anul curent un film documentar cu ceteraşii şi ţâpuritorii din Tarna Mare şi Comlăuşa. Protagoniştii acestui eveniment artistic au fost: ceteraşii Vasile Canaloş şi Vasile Laza împreună cu ţâpuritorii Ioan Stan şi Mihai Danco din Tarna Mare precum şi Bianca Angela Cionca din Comlăuşa.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Subliniem faptul că, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare face în prezent demersuri pentru includerea ţâpuriturii în Patrimoniul UNESCO.

Filmul realizat în judeţul nostru va fi cu siguranţă un argument suplimentar pentru introducerea ţâpuriturii în acest prestigios Patrimoniu Mondial cu atât mai mult cu cât va fi primul element cultural care va primi această distincţie.

https://www.amsieu.ro

Related posts

E miercuri … deci s-a dat alarma

observator

Ce spune ministrul Muncii despre alocatiile copiilor ?

observator

Spectacole pe scena Teatrului de Nord

observator