Observator Transilvan
Uncategorized

Academiei Române în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române vernisează miercuri, 13 aprilie 2022, expoziția „Ion Heliade-Rădulescu – 220 de ani de la naștere“.

Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, vernisează miercuri, 13 aprilie 2022, expoziția „Ion Heliade-Rădulescu – 220 de ani de la naștere“. Evenimentul va avea loc în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12.30.

Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof.univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Membru fondator al Societății Academice Române, devenită Academia Română,Ion Heliade Rădulescu a fost primul ei președinte, în perioada 1867-1870. În această calitate a contribuit decisiv la organizarea secțiilor academice, la instituirea premiilor Academiei Române și la constituirea comisiei pentru elaborarea Dicționarului limbii române.

Expoziția aduce în atenția vizitatorilor piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române, care reconstituie atmosfera secolului în care a creatacademicianul enciclopedist Ion Heliade-Rădulescu.

Vor fi expuse manuscrise ale operelor sale literare și istorice, edițiile princeps din „Gramatica românească“ și „Dicționarul de neologisme“, primele periodice realizate în Țara Românească la care a contribuit semnificativ – „Curierul românesc“, „Curier de ambe sexe“, „Buletin gazetă administrativă“,„Monitorul Oficial al Ţării Româneşti“–, corespondența cu personalități ca Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Barițiu, Costache Negruzzi, Gheorghe Magheru, Petrache Poenaru. Astfel, expoziția dorește să pună în evidență diversitatea proiectelor inițiate deIon Heliade-Rădulescuși asiduitatea muncii sale, pusă în slujba dezvoltării culturii moderne din spațiul românesc.

Portrete ale exponenților vieții culturale și politice,fotografiile de familie, imagini ale orașelor românești de la jumătatea secolului al XIX-lea oferă detaliileunei lumi efervescente, aflată în plin proces de adaptare la formele europene de organizare a societății.

Poet, istoric, publicist, traducător, creator de sisteme lingvistice, profesor de matematică și astronomie, editor de publicații, Ion Heliade Rădulescu a fost una dintre personalitățile emblematice ale Revoluției de la 1848, care a militat pentru cultivarea limbii române și pentru cunoașterea istoriei naționale.Este cel care a realizat și a tipărit prima gramatică modernă a limbii române, în anul 1828.

Expoziția, organizată de Cabinetul de Manuscrise-Carte Rară și de Cabinetul de Stampe,va fi deschisă în perioada 13-29 aprilie 2022, de luni până vineri, între orele 10-14. Intrarea este gratuită.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Consiliul Județean a solicitat, din nou, Ministerului Sănătății ca stimulentele financiare să fie acordate tuturor angajaților din spitalele subordonate CJC

Man Cristina

Labirint din PET-uri. Când va fi gata ?

observator

Trafic ingreunat. Masina in sant

observator