Observator Transilvan
Alte stiri

Arafat anunţă noi măsuri dure pentru combaterea răspândirii COVID 19

Raed Arat a anunţat un set de şapte noi măsuri corespunzătoare scenariului 2 din planul de prevenţie şi control al îmbolnăvirilor coronavirus.

Blocarea exporturilor de medicamente

Astfel, o primă măsură se referă la suspendarea temporară a distribuţiei medicamentelor esenţiale pentru tratarea coronavirusului, în afara României

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Decalarea programului de lucru al angajaţilor de la stat şi privat

De asemenea, entităţile private sunt solicitate să îşi decaleze programul de lucru, pentru sectorul public solicitarea fiind obligatorie. Se recomandă firmelor private cu peste 99 de angajați să decaleze programul de lucru pentru angajaţii care folosesc transportul în comun, până la 31 martie. Trei intervale orare sunt recomandat: ora 8, 9, 10 de începere a programului.

Fără slujbe în biserici

Vor fi restricționate şi evenimentele în spaţiul închis cu participarea a peste 100 de persoane, care vizează evenimentele cultural-artistice şi sportive cu public, dar şi evenimentele religioase din unităţile de cult religios până pe 31 martie.

Este vorba de teatre, săli de cinema, toate peste 100 de persoane. La biserici, 100 maxim în interior, în rest dacă pot sta oamenii afară, în curte, să asculte slujba, e ok”, a precizat dr Raed Arafat.

Suspendarea cursurilor în universităţi

Se recomandă suspendarea activității didactice în sistemul de învăţământ superior. ”Trebuie să subliniez că s-a ridicat problema căminelor, rămâne la latitudinea universităţilor. Sistarea activităţii faţă în faţă cu studenţii este valabilă până la 31 martie”, a subliniat Arafat.

Convoaie de maximum 10 autoturisme

Totodată, se va impune fluidizarea circulației rutiere. „La nevoie, structurile de Poliție și Jandarmerie vor asigura măsurile necesare, precum fluidizarea circulației auto legată de gestionarea coronavirus (ați văzut deja situația de la granițe)”, a declarat Raed Arafat.

Jandarmeria şi Poliţia asigură măsurile de ordine pentru transporturile referitoare la COVID. A fost suplimentat numărul de medici la Borş şi Nădlac şi s-au evaluat epidemiologic toţi cetăţenii care vin din zone cu focare de infecţii. S-au organizat convoaie de maxim 10 autoturisme, care i-au escortat în judeţele de domiciliu unde au fost aşteptaţi de către prefecţi si duşi în carantină.

Cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Amenzi de 4.000 de euro pentru fals în declaraţii la graniţă

S-a vorbit de amenzi. Amenda în euro este de 4.000 de euro. Dacă persoana iese de mai multe ori și e prinsă, amenda se dă de mai multe ori. Ieri au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepție. Nu pentru că suntem răi, dar dacă acceptăm o excepție, înseamnă că asta devine regulă. Îi rugăm pe cei care vin că nu putem face excepție”, a precizat şeful DSU.

El a mai precizat că „Poliția de Frontieră urmărește toate cursele cu escală, nu pot fi ascunse punctele de plecare – și pe cale rutieră și aviatică. Au fost tentative de a ne induce în eroare cu privire la zona de proveniență. Ei pun în risc părinții și bunicii. Solicităm tuturor să colaboreze cu autorităţile pentru a putea limita cât mai mult răspândirea în România”.

La ora actuală, în carantină se află 752 cazuri – 429 venite prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Bulgaria, 54 au sosit la Aeroportul ”Henri Coandă”.

 

https://www.amsieu.ro

Related posts

Sfaturile ministrului Fifor catre elevi

observator

Reguli noi pentru intrarea in Italia

observator

40.000 de persoane au trecut luni, frontiera țării

observator