Observator Transilvan
Alte stiri Life

Dragobete. Superstitii și tradiții

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei, al iubirii. Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

In ziua de Dragobete, atât tinerii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Potrivit tradiției, cei care plâng în aceasta zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Se spune că, în această zi, atât băieţii cât şi fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

Fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoana de sex masculin nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea că toate fetele care ajung să atingă un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi îndrăgostite tot timpul anului.

Exista obiceiul conform căruia tinerele necăsătorite trebuiau să strângă zăpada care se mai găsea, “zăpada zânelor”. Apa provenită din topirea acestei zăpezi ar fi avut proprietăți magice când venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar și de ritualurile de înfrumusetare. Mai mult, conform datinilor străvechi, aceasta zăpada a apărut în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea, fetele obișnuiau să-și clătească chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele.

In această zi bărbații trebuie să fie în relații cordiale cu toate femeile. Nu ar trebui să necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar, îi așteaptă o primăvară plină de ghinion și un an greu. Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete.

Dacă de Dragobete vremea este mohorâtă, iar ziua friguroasă, cu ploi sau ninsori, tinerii se adunau într-o casă unde să petreacă, să lege prietenii sau să se țină de jocuri.

În unele zone ale țării, tinerii legau frății de cruce, iar bătrânii se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ogradă. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete păsările își aleg perechea pe viață. Tot în această zi, sacrificarea animalelor este interzisă.

Tesutul, cusutul și toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu erau permise. Totuși, în aceasta zi era permisă curățenia: se considera că aceasta este aducătoare de prospețime și de spor.

 

https://www.amsieu.ro

Related posts

Un roman a murit în Italia strivit de un copac

observator

Cand poate politistul folosi catuse ?

observator

Spălare de bani. Prejudiciu de 1,6 milioane de euro

observator