Observator Transilvan
Mures

Gândul cu care a plecat un licean de la întâlnirea cu deţinuţii, în Proiectul “Deschide-ţi mintea! Nu fi închis!”

Miercuri, 5 aprilie a.c., sa demarat la sediul I.P.J. Mureş, a avut loc o nouă activitate în cadrul Proiectului “Deschide-ţi mintea, nu fi închis!” derulat de I.P.J. Mureş – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Penitenciarul Târgu Mure. Au fost prezenţi elevi de la Liceul Teologic Reformat şi Colegiul Economic Transilvania din Târgu Mureş. În ediţia din acest an, a X-a, a avut loc cel mai mare număr de beneficiari, peste 1000 de elevi participând deja în acest an şcolar la aceste lecţii altfel.

Doi dintre tinerii ce le-au vorbit elevilor despre momentele ce le-au marcat viaţa erau tineri deosebiţi: sportiv de performanţă, elev foarte bun. Problemele, frustrările, presiunile acumulate, nespuse din orgoliu, din dorinţa de a păstra aparenţe, i-au făcut “prieteni” cu alcoolul sau drogurile. Unul dinte ei, într-o încăierare de câteva secunde la o discotecă, de al cărei motiv de fapt nu îţi aminteşte nimeni ( situaţie frecventă când lumea pierde raţiunea din cauza diverselor substanţe legale sau ilegale) a luat viaţa unui om. Celălalt, din curiozitate, din distracţie, a ajuns să fie controlat de droguri, într-o dependenţă care convieţuia cu o depresie greu de suportat. Afirmă că faptul că a fost prins a fost, până la urmă, şansa lui la o nouă viaţă.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Unul dintre punctele comune analizate şi sfatul oferit elevilor a fost acela de A VORBI CU CINEVA DESPRE FRĂMÂNTĂRI, PROBLEME, NEMULŢUMIRI, fie că e părinte, prieten, profesor, psiholog.

Printre gândurile cu care elevii au plecat de la întânirea de o oră şi jumătate: “mi-a plăcut că am putut să prind curaj de a vorbi cu alte personane despre problemele mele” “să cerem ajutor, să avem încredere în sine”, “toată lumea poate greşi”. Dar alcoolul şi drogurile nu sunt răspunsul!”, “să ne gândim de două ori înainte să facem ceva, “indiferent de anturaj, tu decizi pentru tine”, “unele lucruri se întâmplă într-o clipă şi îţi afectează toată viaţa”, “să ne gândim bine la alegerile pe care le facem, la consecinţele posibile”

https://www.amsieu.ro

Related posts

Topless pe capota masinii (foto)

observator

Nu se mai dau teze in acest an scolar ?

observator

Capcana de pe stradă

observator