Se schimba Codul Muncii. Salariații vor avea mai multe zile libere - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Alte stiri

Se schimba Codul Muncii. Salariații vor avea mai multe zile libere

Angajatorii vor putea acorda tuturor salariaților zi liberă pentru sărbătorirea Paștelui și Rusaliilor la date diferite, în funcție de calendarul fiecărei confesiuni, dar cu recuperarea zilelor acordate în plus, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

Proiectul a fost susținut de reprezentanții mai multor formațiuni parlmentare, iar acum va fi transmis pentru dezbatere și vot final Senatului. De ce este important:

https://www.trra.ro

Codul Muncii prevede obligativitatea acordării salariaților de zile libere cu ocazia celor mai importante sărbători religioase. Printre zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt incluse trei sărbători religioase creștine (Paștele, Rusaliile și Crăciunul), însă dacă data sărbătoririi Crăciunului cade întotdeauna pe aceeași dată calendaristică, în schimb pentru Paște și Rusalii, anual, pot exista date diferite, în funcție de confesiune. În total, de Paște și Rusalii sunt stabiite prin lege 5 zile libere: Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște, prima și a doua zi de Rusalii.

Proiectul prevede posibilitatea ca, în zonele unde salariații aparțin mai multor culte creștine care sărbătoresc în date diferite Paștele, să poată fi acordate tuturor angajaților cele 10 zile de sărbătoare însumate, urmând ca 5 zile să fie recuperate.

„Zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă fiecărui salariat în funcție de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creștin, de care aparține”, clarifică proiectul.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Sursa: www.profit.ro


Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Autoritatile iau in calcul noi restrictii. Acestea vizeaza si bisericile !

observator

Pietele rămân deschise

observator

Peste 90.000 de oameni au trecut granița țării

observator