Tânăr din Cluj, blocat în Pietroasa, salvat (Foto) - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Cluj Satu mare Turism

Tânăr din Cluj, blocat în Pietroasa, salvat (Foto)

Sâmbăta, 15 februarie, la ora 18.39 s-a transmis de către operatorul SNUAU 112, o solicitare către SPJ Salvamont Satu Mare venită din partea unui montaniard, rămas blocat în zona stâncoasă din versantul nord-vestic al Pietroasei.

Din fericire tânărul în vârstă de 25 de ani, stabilit în Cluj, nu suferise o problemă medicală majoră, el acuzând instabilitate și dureri la genunchiul stâng, solicitând ajutor pentru a se putea retrage din zona stâncoasă și a ajunge în siguranță la baza muntelui. Oboseala și lăsarea întunericului au fost elementele care l-au făcut să ia decizia greșită de a scurta drumul de la Sfinxul Oașului până la pârtia de schi, traversând pe sub Turnurile Pietroasei.

https://www.trra.ro

Într-adevăr uitându-ne pe GPS nu sînt mai mult de 300 m, dar versantul de la baza stâncilor este foarte abrupt, iar ghinionul sportivului, au fost copacii doborâți de zăpada mare a iernii trecute și zăpada viscolită de aproape 1m. După ce și-a dat seama de pericolul la care se expune, montaniardul a încercat să se retragă forțînd articulația genunchiului, lucru care în cele din urmă l-a obligat să rămână pe loc și să ceară ajutorul salvamontiștilor. Pericolul cel mare, consta în expunerea prelungită la frig și instalarea hipotermiei, de aceea s-a trecut la mobilizarea întregii formații „Negrești” din cadrul SPJ Salvamont Satu Mare și deplasarea în cel mai scurt timp la victimă, pentru aducerea în siguranță la baza pârtiei” spun salvamontistii.

Tânărul a fost extras din zonă cu ajutorul tărgii UT 2000 prin două tracționări de 40 m direct prin culoarul dintre turnuri, soluția optată fiind cea mai dificilă tehnic și fizic, dar cea mai scurtă și rapidă pentru a se ajunge la drumul de coborâre. La ieșirea în Câmpul Pietroasa, tânărul a fost transferat pe ATV și coborât în parcare Telescaun unde-și lăsase mașina, refuzând în scris transportul cu ambulanța, astfel operațiunea fiind încheiată la ora 00.35, duminica.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Așa s-a construit colosul din beton din centrul Satmarului. Imagine de pe santier (Foto)

observator

Zona centrala a municipiului Satu Mare, lăsat fără curent !

observator

A furat un portofel plin cu bani

observator