Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces peste tot în lume, inclusiv în România. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune arteriala, o boală care predispune la infarct și accident vasculare cerebral.
De ce reguli trebuie să țină cont o persoană diagnosticată cu hipertensiune arterială?
- ”Să evite consumul excesiv de sare, stresul psihoemoțional, excesul ponderal, consumul de alimente și băuturi excitante (băuturi energizante, vin roșu în exces…).
- Să renunțe la fumat și să evite fumatul pasiv.
- Regim alimentar cu sare puțină, cu evitarea grăsimilor animale! Limitarea consumului de grăsimi saturate până la 5-6% din totalul caloriilor (carne de porc/miel/oaie, mezeluri grase, brânzeturi grase (cașcaval, branză topită, branză telemea/feta, brânzeturi franțuzești), lactate grase, unt, smântână), evitarea dulciurilor concentrate și a grăsimilor nocive (prăjeli, dulciuri procesate, fast-food).
Alimente bune pentru inimă
- Consumă cu prioritate legume, fructe, cereale integrale, lactate și brânzeturi degresate, carne de curcan/pui fără piele, grăsimi mono si polinesaturate – pește (inclusiv pește gras oceanic – somon, macrou, hering..), uleiuri vegetale, soia, tofu, nuci, semințe.
- Hidratare 3000ml/24h, predominent cu apă, cu evitarea băuturilor cu adaos de zahăr!
- Evită alimentele și băuturile excitante (Coca Cola, Pepsi, RedBull, cafea in cantități mari, ceai negru, ceai verde, ciocolată neagră).
- Consum moderat-redus de sare (maxim 2,5g/zi) și de alcool (maxim 150ml vin/zi sau echivalent).
- Efort fizic dozat, sub formă de antrenament minim 150 minute/săptămână (sau 75 minute de activitate fizică intensă/săptămână sau o combinație a acestora).
- Evită excesul ponderal cu scădere ponderală până la greutatea optimă atunci când este cazul.”