Loc unic în Romania ... Are și porțiuni de tip canion (Foto) - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Life Maramures Turism

Loc unic în Romania … Are și porțiuni de tip canion (Foto)

Datorită structurii și dimensiunii sale, Cheile lapusului este un defileu unic în Romania. Defileul Lăpușului este situat în Maramureș, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. Se întinde pe o lungime de 36 km, iar pe distanţa dintre Groape și Împreunături, 25 de km, este rezervație naturală.

Din localitatea Răzoare, râul Lăpuş intră într-un defileu spectaculos, cu o lungime de 36 de km, până în satul Remecioara, situat la doar 20 de km de Baia Mare. În unele locuri defileul este foarte strâmt, cu pantă înclinată și stânci. Râul curge ba leneş, ba în vaduri consecutive repezi, fiind străjuit de pereţi înalti de stâncă, de 8-10 metri. Accesul cu mașina este posibil doar în câteva locuri: Vima Mică, Sălnița, Răzoare, Remea Chioarului și Ciolt.

https://www.trra.ro

Defileul cuprinde sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălniţa, Buteasa Râu – La Împreunătură) şi are în versanţi custuri stâncoase (Custura Cetăţelii, Custura Vimei), pereţi şi pinteni stâncoşi, peşteri şi cascade (La Pişătoare. Cea mai mare, Cascada Pisatoarea, se află în dreptul localității Preluca Veche, prăvălindu-se de pe Piatra Cerbului. Cotul cel mare, Ochiul Gropiței și Custura Vimei sunt în apropierea localității Vima Mică.

Specialiștii în rafting consideră Cheile Lăpuşului un traseu greu, pe ape mari, între Sălnița și Buteasa Râu, aproximativ 14 km. De asemenea, defileu este perfect şi pentru pescuitul sportiv, fiind totodată şi o zonă extrem de frumoasă pentru campare.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Festivalul de foarte scurt metraj „Très Court”, continuă

observator

Solstitiul de iarna a avut loc azi dimineața. Ce semnificatie are

observator

Doua scoli din Maramures cuprinse in programul “Masa calda”

observator