Observator Transilvan
Maramures

Laboratorul de testare COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie a fost inclus în lista centrelor naționale de testare

Joi, 23 aprilie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a vizitat platforma de bilogie moleculară care funcționează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare și care servește la depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

Centrul de testare, care cuprinde și aparatul Real Time PCR este funcțional din 21 aprilie, dată de la care figurează pe lista unităților care testează oficial pacienți, pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. Tot de atunci, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a fost selectat în rândul unităților care asigură asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în faza I.

https://www.trra.ro

Laboratorul este primul dintre cele trei finanțate de Consiliul Județean Maramureș care a fost pus în funcțiune și are o capacitate de procesare de până la 300 de teste pe zi. Dr. Mihaela Sabou, șef al laboratorului de biologie moleculară, a arătat că pentru a ajunge la detectarea noului coronavirus în probele care ajung în laborator, este necesară parcurgerea a trei etape. „Cu ajutorul acestei platforme performante putem diagnostica infecția cu noul coronavirus SARS- CoV-2. Diagnosticarea cuprinde trei etape, prima constând în extragerea acizilor nucleici, după care urmează partea de amplificare a unor secvențe specifice de nucleotide. În final se ajunge la detecția propriu-zisă a acizilor nucleici.”, a declarat dr. Mihaela Sabou, șef al laboratorului de biologie moleculară.

În ceea ce privește strategia de testare, ec. Ludovica Rusu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Pasihiatrie Baia Mare a subliniat că se va repecta metodologia de supraveghere a SARS-CoV-2. „Testările se vor efectua în baza unui algoritm de testare și prioritizare a testărilor, conform metodologiei de supraveghere a SARS-CoV-2.”, a declarat ec. Ludovica Rusu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Președintele Consiliului Județean Maramureș, una dintre cele mai active voci la nivel județean care militează pentru testarea unui procent cât mai mare din populație, a ținut să felicite atât managementul, cât și personalul din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, pentru eforturile depuse în vederea punerii în funcțiune a noului laborator.

Felicit managementul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare pentru rapiditatea cu care s-a reușit instalarea tuturor echipamentelor și demararea procedurilor de testare la laboratorul de biologie moleculară. De asemenea, felicit întregul personal medical care, dincolo de riscurile la care se expune, face posibilă funcționarea acestui laborator și prin urmare, testarea maramureșenilor.”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Promisiuni de la Guvern. Ce spune premierul ?

observator

Studenții baimareni, premiati. Vezi de ce

observator

Vor fi doua zile fara apa

observator