Initiativa: Primarii și președinții de consilii județene ar putea fi aleși pentru 5 ani - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Alba Alte stiri Arad Bihor Bistrita Nasaud Brasov Cluj Covasna Harghita Hunedoara Maramures Mures Salaj Satu mare Sibiu

Initiativa: Primarii și președinții de consilii județene ar putea fi aleși pentru 5 ani

Comisia pentru administrație publică a Senatului a adoptat luni un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de UDMR care vizează prelungirea duratei mandatelor tuturor aleșilor locali de la patru la cinci ani.

Inițiativa a fost adoptată tacit de Camera Deputaților luna trecută și urmează să fie trimisă plenului Senatului pentru dezbatere și vot final.

https://www.trra.ro

Raportul de admitere a legii a fost adoptat cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Senatorii PNL s-au abținut, iar USR a votat împotrivă.

Prevederi ale legii:

Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 128)

Mandatul primarului este de 5 ani (art. 151)

Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate (art. 152)

Consiliul județean se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 177)

Durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului județean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului județean. În cazul în care mandatul consiliului județean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul vicepreședinților consiliului județean fătă altă formalitate (art. 187)

Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 5 ani și se exercită în condițiile legii (art. 201)

Prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în anul 2020.

Sursă: G4Media.ro

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranţă

observator

Carmen, dispărută fără urma. Iubitul ei reținut la Petea

observator

Prins cu tigari de contrabanda in masina

observator