La SJU Baia Mare s-au prelevat, anul trecut, organe de 15 donatori. Cel mai tânăr avea 9 ani - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Maramures

La SJU Baia Mare s-au prelevat, anul trecut, organe de 15 donatori. Cel mai tânăr avea 9 ani

Anul trecut, în cadrul SJU „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe și țesuturi de la 15 donatori aflați în moarte cerebrală.

https://www.trra.ro

Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele: ficat 13; rinichi 30; cord 5; plămâni 2; cornee 8; os/tendon 2.

https://www.trra.ro

Cel mai tânăr donator din 2019 a avut 9 ani, iar vârsta maximă înregistrată a fost de 67 de ani. În anul 2020, până la data curentă au fost înregistrați 3 donatori, cu vârste cuprinse între 31 și 69 de ani. S-au prelevat ficat 3; rinichi 6; cord 1; cornee 4; os/tendon 1, a informat dr. Stoicovici Adriana.

Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru prelevare”, a declarat dr. Vasile Pop, directorul medical al unității.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și tesuturi. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Conducea aiurea pe drum. Era băut dar și drogat

observator

Barbat gasit mort intr-o masina

observator

Când se reiau meciurile de fotbal în Romania ?

observator