Dacă pâinea îngrașă și are gluten, ce-ar fi să o înlocuiți cu mămăligă - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Pastila de sanatate

Dacă pâinea îngrașă și are gluten, ce-ar fi să o înlocuiți cu mămăligă

Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute.

Pentru ca tot e la moda alimentatia fara gluten va sugerez mamaliga in loc de paine. Ca si faina, malaiul face parte din categoria glucidelor lente, contine amidon care se absoarbe treptat in sange si ne tine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de painea proaspata care e facuta cu drojdie si fermenteaza, mamaliga nu baloneaza. In plus nu contine gluten, acea proteina din cereale care e tolerata mai greu de unele persoane,”  dăugat dr. Mihaela Bilic.

https://www.trra.ro

In boabele de porumb exista multi carotenoizi (de unde si culoarea galbena) pigmenti din care se sintetizeaza vitamina A. Prin urmare mamaliga face bine la piele si la vedere iar continutul mare de fibre o recomanda pentru problemele de tranzit intestinal, conform medicului nutriționist care avertizează totuși că numărul de calorii dintr-o felie de mamaliga este echivalenta cu o felie de paine, adica 70-80cal.

Desi 100g mamaliga au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greseala sa credeti ca mamaliga nu ingrasa. O felie de mamaliga e grea (are 100g) in timp ca felia de paine e usoara (25g) ceea ce face ca in final sa fie echivalente. Daca vorbim de mamaliga calda socotiti ca 3 linguri corespund unei felii.

Concluzia e ca mamaliga reprezinta o alternativa sanatoasa la paine si ne scapa de balonari.

Sursa: www.doctorulzilei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Cum să ne ferim de anxietate, atacuri de panică sau depresie pe timp de carantină?

observator

Catina cu miere pentru imunitate

Scapă de nasul înfundat în 20 de secunde

observator