Aventură la Peştera Poarta Zmeilor din Munții Trascăului - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Alba Turism

Aventură la Peştera Poarta Zmeilor din Munții Trascăului

Una dintre frumuseţile judeţului Alba, mai puţin cunoscute este Peştera Poarta Zmeilor, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, din comuna Sălciua. Legenda spune că numele Peşterii Poarta Zmeilor vine de la forma portalului, care se află la 15 metri de intrarea în peşteră.

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

https://www.trra.ro

Peştera Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peşteri din Munţi Trascăului, cu o lungime interioară de 125 de metri. Aici se găsesc pereţi cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, gururi şi hornuri care atârnă de tavan, însă bezna este totală, iar podeaua este alunecoasă. Peisajele sunt asemănătoare cu cele de la Huda lui Papară sau Vânătarele Ponorului.

Acces: din centrul satului Sălciua de Jos, pe DC 130, care se desprinde la dreapta din DN7, pe direcţia Câmpeni – Turda. De pe DC 130, se intră pe o potecă marcată cu o cruce roşie, care duce la peşteră.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Tabara de colinde la Gabud. Sute de participanti (Foto)

observator

Accident. Motociclist rănit (Foto)

observator

Cant si suflet romanesc in Piata Cetatii din Alba Iulia (Foto)

observator