Ce amenda poți lua dacă nu ai mașina echipată de iarna - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Alba Alte stiri Arad Bihor Bistrita Nasaud Brasov Cluj Covasna Financiar Harghita Hunedoara Maramures Mures Salaj Satu mare Sibiu

Ce amenda poți lua dacă nu ai mașina echipată de iarna

Iarna începe să-și facă simțită prezența în unele zone ale țării, astfel că șoferilor le este recomandat să-și echipeze din timp și corespunzător autovehiculele și să se informeze asupra condițiilor meteo și de trafic.

Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar șoferii care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

https://www.trra.ro

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea șoferilor le este recomandat să nu conducă, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Cauciucurile de iarnă se identifică ușor,  datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Critici venite dinspre Budapesta. Ce spune un oficial maghiar ?

observator

Decizie ! Fara “Zilele Orasului” in 2020 !

observator

25 de troleibuze noi au fost puse în circulație

observator