100 de mistreti morți găsiți în pădurile din Arad - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Arad

100 de mistreti morți găsiți în pădurile din Arad

Pesta porcină africană are o evoluţie tot mai îngrijorătoare în judeţ. Numărul de focare descoperite în gospodării este în creştere, însă autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău după ce au fost descoperite zeci de cadavre de mistreţi în pădurile din judeţ.

Asta arată că boala este foarte răspândită în sălbăticie, de unde va ajunge în localităţi şi în gospodării. Peste o sută de mistreţi ucişi de pesta africană au fost descoperiţi doar în ultimele zile, de două ori mai mulţi decât în tot anul 2020.

https://www.trra.ro

Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste o sută de porci mistreţi găsiţi morţi în ultimele nouă zile, iar în cel puţin jumătate din cazuri a fost confirmată pesta porcină africană. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem că sunt tot rezultatul evoluţiei acestei boli. S-a depăşit numărul de mistreţi găsiţi morţi în tot anul 2019, iar în 2020 au fost doar jumătate din acest număr”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Marcel Roşu.

El a adăugat că sunt afectate în special zonele Săvârşin şi Gurahonţ, dar vânătoarea eficientă a mistreţilor, prin gonirea lor, este interzisă de o hotărâre judecătorească.

Ar trebui toţi mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi, însă există o hotărâre judecătorească ce împiedică vânarea, de fapt împiedică vânarea la goană şi permite doar la pândă şi dibuire, dar în acest fel nu se poate face vânarea pe fondurile afectate. De aici, rezultatele îngrijorătoare pe care le avem. Ne aşteptăm la un adevărat val de mortalitate la mistreţi, pentru că aceste animale stau în turme. Noi găsim exemplare izolate, în rare situaţii s-au găsit câte trei – patru cadavre la un loc, ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se vor găsi multe cadavre de mistreţi în păduri”, a spus şeful DSVSA Arad.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Au aparut reguli noi pentru inscrierea la grădinița

observator

Șofer reținut după un accident. Avea o alcoolemie de 2.05 g/l alcool pur în sânge

observator

Tarifele RCA vor crește semnificativ pentru anumiți șoferi

observator