Lansare de carte la un fost conac din judetul Satu Mare - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Life Satu mare

Lansare de carte la un fost conac din judetul Satu Mare

Duminică, 28 februarie a avut loc în localitatea Boinești, comuna Bixad la falansterul călugărului Pásztory Árkád lansarea de carte a muzeografului Ciprian-Emanuel Honca cu titlul: „Árkád Pásztory egumen la Bixad și moșier la Tur”.

Călugărul bazilian Pásztory Árkád fiind unul dintre cei mai controversați oameni din istoria județului Satu Mare, a atras atenția multor istorici, dar până acum nimeni nu a mers pe urmele lui să-i reconstituie drumul vieții. Muzeograful Ciprian-Emanuel Honca a trăit o vreme în falansterul construit de călugăr, împreună cu bunicul său, având astfel o motivație personală să cerceteze viața lui Pásztory.

https://www.trra.ro

Informațiile stânse au fost vaste, de o dualitate impresionantă: unele susțin că Pásztory era un sfânt care a construit moșia pentru a face un orfelinat, altele, că este vorba doar de un șarlatan care și-a urmat numai propriile interese și pentru care moșia a fost un castel cu fanfară și viață regală. Toate informațiile adunate și prelucrate se găsesc în cartea lansată la falanster cu titlul: „Árkád Pásztory egumen la Bixad și moșier la Tur”.

Lansarea cărții a fost un eveniment neconvențional, un brunch într-un cadru deosebit, organizat de Muzeul Județean Satu Mare. Atmosfera începutului de secol XX a fost recreată de cvartetul de suflători al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” și interpreții Răzvan Roșu și Vasile Zele, care au readus viața în falansterul de la Boinești.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Pietrele de la rinichi, sub bombardamentul noului laser. Totul la Spitalul Judetean Satu Mare

observator

Vitezomani trași pe dreapta

observator

Rata somajului este de 3,32% in judetul Satu Mare

observator