Un meteorit a căzut la Mociu - Observator Transilvan
Observator Transilvan
Cluj Life

Un meteorit a căzut la Mociu

Meteoritul căzut la Mociu, în 3 februarie 1982, este cel mai mare din România. Specialiștii spun că avea la intrarea în atmosferă 30.000 de kg și că s-a împrăștiat pe o rază de 15 km.

Cea mai mare bucată din acest meteorit poate fi văzută la Muzeul de Mineralogie din Cluj și are 37,5 kg.

https://www.trra.ro

Răzvan Andrei, specialist în meteoriţi, a explicat că 90% din masa meteoritului s-a pierdut după intrarea în atmosferă. ”Avea cel puţin 30 de tone și a pierdut circa 90% din masa totală. pe glob, cel mai mare meteorit este Hoba, în Namibia, care are circa 60 de tone și a făcut un crater de 50 m diametru şi 10 metri adâncime”, a spus Răzvan Andrei.

Meteoritul de la Mociu a fost mai mic, dar impactul local a fost unul uriaș. Localnicii încă țin minte cum se vedeau bucăți din el pe cer, mai ales că a căzut undeva la înserat. ”Am crezut că vine sfârșitul lumii. Erau sute de dâre pe cer. Unii au zis că a picat un avion, alții că suntem atacați. Cei mai deștepți și umblați au spus că sunt stele căzătoare. Nu erau departe de adevăr. S-a aflat după mult timp că a fost un meteorit. Veștile nu circulau asa repede atunci”, a spus un fost profesor din Mociu.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Accident. O tânăra la Urgențe (Foto)

observator

Ce spun meteorologii despre vremea de Craciun

observator

Accident cu 6 răniți la Turda

observator