Observator Transilvan
Alba Bihor Bistrita Nasaud Brasov Cluj Harghita Hunedoara Maramures Mures Salaj Satu mare Sibiu

Interdictie la exportul de cai. Mai multe judete pe lista autoritatilor

Mai multe judete din Transilvania au interdictie la exportul de cai și magari. Printre acestea se afla judetele: Salaj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov si Hunedoara.

Interdicția vine ca urmare a unei boli de care suferă animalele din această zonă – respectiv anemia infecțioasă ecvină.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Anemia infecțioasă ecvină (AIE) este o boală virală care afectează doar animalele din familia ecvideelor. Perioada normală de incubație este între una și trei săptămâni, dar poate avea o durată de trei luni. Ecvideele contaminate rămân purtătoare ale infecției pe toată durata vieții lor, putând contamina și alte ecvidee. Contaminarea cu AIE tinde să devină asimptomatică în cazul în care crizele clinice acute ale viremiei nu provoacă moartea animalului, iar probabilitatea transmiterii crește astfel în mod substanțial.

Transmiterea locală a bolii se face prin transferul de sânge de la un animal infectat din specia ecvină prin procesul întrerupt de hrănire a muștelor-de-cal hematofage și prin infecția intrauterină a fătului. Modalitatea principală de răspândire a bolii pe distanțe mari este circulația animalelor infectate, a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor acestora, precum și utilizarea acelor infectate sau a transfuziei produselor din sânge care conțin virusul.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Noaptea iesim din case doar cu declaratie

observator

Șofer beat a părăsit locul accidentului

observator

Ani grei de pușcărie pentru spargatorii de apartamente

observator