Observator Transilvan
Alba Turism

„Micul canion al Romaniei” și legenda lui Lica „a lui Branza” (Foto&video)

Supranumit și „Micul canion al Romaniei”, Râpa Roşie este o rezervaţie geologică, aflată la 3 km de orașul Sebeş (judetul Alba). Râpa Roşie, are milioane de riduri roşii şi e fascinaţia iubitorilor de aventuri cu parapanta. Oferă panorame până în zare, cu Munţii Făgăraş, are cele mai bizare trasee din judeţ şi ascunde la fel de multe poveşti ca orice conac bântuit.

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, iar pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 și peste 100 de metri.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Profilul unic al rezervației e dat de alternanța argilelor roșii cu gresii cenușii, alcătuite în formațiuni slab cimentate. Este, de fapt, un microrelief creat prin eroziunea regresivă a unui torent ce a provocat în vechime o masivă alunecare de teren. Pe înţelesul tuturor, o mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare.

Cea mai credibilă dintre legendele spaţiului Gaura Hoţilor e despre un anume Lică „a lu Brânză”, al cărui singur talent era să se strecoare în spaţii înguste, ca o pisică. Muncea ca păstor la Râpa Roşie, pe care ajunsese să o cunoască bine.

Într-o dimineaţă, însă, o bancă din Sebeş a fost spartă. Hoţul, spunea poliţia, ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un copilaş putea să treacă. Autorităţile l-au întemniţat pe Lică-Pisică, deşi niciun ban n-a fost găsit în timpul anchetei. Între timp, iubita lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie. Astfel, lumea credea că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. S-a făcut şi acolo o cercetare, dar tot nimic …

După eliberare, Lică a plecat cu iubita în America, de unde, la scurt timp, au început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult într-un timp atât de scurt, nu se ştie. Dar umblă vorba că aceştia ar fi fost banii furaţi de Lică şi ascunşi în Gaura Hoţilor sau, cine ştie, în crăpăturile Râpei Roşii.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

S-a izbit de gard ! Soferita la spital

observator

Lipsa de interes pentru Sibiu. Tot mai puțini turiști

observator

La cinema, cu masca pe fata

observator