Observator Transilvan
Turism

Povești din Grădina Zmeilor ! Fata îndrăgostita, transformata în stana de piatra (Foto)

Arata ca niște uriași din piatra, ramasi impietriti încă din vremurile când zmeii umblau pe pământ și rapeau fetele frumoase. Atrag sute de turiști care se pierd printre aceste pietre mari care stau parca de veghe în localitatea salajeana Balan.

De-a lungul vremii oamenii i-au spus Grădina Zmeilor … și așa i-a rămas numele. Rezevatia, declarata arie protejata se intinde pe o suprafața de 3 hectare se afla la 10 km de Jibou, în Bazinul Almasului.

Arealul cuprinde un ansamblu neregulat de stanci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Formațiunile geologice alcătuite din gresii (de culoare cenușiu-gălbuie), s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului.

Când priveşti stâncile bizare care poartă nume pitoreşti, îţi pare greu de crezut că zăceau cândva pe fundul mării. Cu aproape două miliarde de ani în urmă, Marea Thetis şi creaturile subacvatice dădeau târcoale stâncilor vulcanice. Acum, Zmeii acceptă răbdători zborul uliilor şi mişunatul oamenilor. Însă procesul de eroziune se petrece sub ochii noştri în fiecare zi. Cine ştie ce le rezervă viitorul? Ultima alunecare serioasă de teren a avut loc în anul 1971, când blocuri uriaşe s-au desprins din Dealul Închieturi (376 m) şi au alunecat la vale, pe un sol argilos, rămânănd totuşi, în picioare. Călătorul se învarte într-un labirint de stânci cu forme bizare, de până la 10-12 m.

Iubesc poveştile, iar fiecare denumire a căte unei stânci e legată de o legendă. Pe două stânci gemene îşi găseau odihna zmeii, înainte de a porni spre Dej, de unde se aprovizionau cu sare. Altă legendă povesteşte despre o frumoasă fată îndrăgostită de feciorul neagreat de mama vitregă şi de blestemul acesteia care a transformat-o în stană de piatră. Alta, despre o luptă între zmeii care au furat soarele şi un fecior năzdrăvan care a reuşit să-l elibereze. Odată înălţat pe cer, i-a orbit cu strălucirea sa, iar o fată eliberată odată cu soarele a blestemat gloata de zmeuleţi veniţi în ajutor să se transforme în stane de piatră şi să-i privească pe vecie de la poale pe cei înălţaţi pe dealul Închieturi.

Apoi, oamenii de ştiinţă care au studiat fenomenul formării acestor ciudăţenii pietrificate din gresie de Sânmihaiu, au numit câteva stâci mai pompos, „Acul Cleopatrei” sau „Sfinxul”, fără nicio legătură cu filonul popular care a născocit primele denumiri.

Căi de acces: Zalău – Jibou- DN1H Tihau – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor , distanța 36 km, timp 41 min

Cluj-Napoca – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Bălan – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min.

www.cartitaplimbareata.ro www.ione.ro
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Jandarmii montani au împărțit masti de protectie

observator

Cascada impresionantă: Voalul Miresei

observator

Ce masuri se vor aplica la hoteluri, dupa 15 mai ?

observator