Legea porcului a fost aprobată în Senat și cuprinde o serie de reguli pentru crescătorii de porci în gospodărie.
Proiectul a fost deja trimis spre aprobare Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.
În ceea ce priveşte cerinţele pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu sunt:
b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:
– orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
– orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
– orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;
l) să nu folosească aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.