Observator Transilvan
Satu mare

Sezatoare de Dragobete, in inima Oasului (Foto)

Tradiționala Șezătoare de Dragobete și de Lăsatu’ Secului, organizata în această seară (azi, 24 februarie) în Hanul șezătorilor din Muzeul în aer liber al Țării Oașului, au fost prilej de a realiza o legătură între generaţiile de participanţi, de la cei mai mici la cei mai mari.

Tineri și vârstnici, participanții au tors cânepa și lâna, au răşchiet firele de cânepă, au depănat lâna, au făcut iţe pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera a fost întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminica la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.

Prin această Șezătoare și prin alte evenimente de acest fel dorim să menţinem vie tradiţia dar şi să promovăm meşterii populari şi artiştii din Ţara Oaşului, respectiv să transmitem toate acestea şi actualelor generaţii de oşeni.

Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: tezaurul uman viu Floare Finta, luminătoarele satelor Floare Hotca, Ana Hotcă, Gheorghe Berende, Tămaș Mihali, Ana Mare, Mirela Bud, Mihaela Deac, Maria Finta, Floare Pop și alți creatori populari locali, interpreta noastră Maria Tripon împreună cu tinerii din „Ansamblul Oașul” pe care îi coordonează și interpretul Nicolae Pop, dar și tuturor celor care au participat!” spune primarul orașului Negresti-Oas, Aurelia Fedorca.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Donatie pentru Jandarmeria Satu Mare (Foto)

observator

Seceta din acest an, la fel de grava ca cea din 1947. Ce spune ministrul Agriculturii

observator

Incendiu la o casă din Livada, produs de un chistoc de țigara (Fotogalerie)

observator