Observator Transilvan
Harghita Turism

Unde poți sa vezi cea mai renumita statuie a Fecioarei Maria ? E impanzita de legende

Cea mai cunoscută statuie a Mariei din Bazinul Carpatic se află în biserica de pelerinaj din Şumuleu Ciuc (judetul Harghita) sub supravegherea ordinului franciscan.

Lucrarea făcută din lemn de arţar are o înălţime de 253 centimetri, figura Fecioarei Maria în sine este de 191 centimetri. Statuia nu aparţine patrimoniului original al mănăstirii, originea sa nefiind cunoscută exact. Este posibil să fi fost făcută în anii 1510 într-un atelier transilvănean.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Cu prima menţionare a statuii din Şumuleu-Ciuc ne întâlnim într-un inventar înregistrat în 1621. În acel moment se afla pe un altar secundar, și probabil că a ajuns în centrul noului altar principal, după reamenajările din urma distrugerilor cauzate de invazia tătarilor din 1661. Statuia Fecioarei a fost plasată în partea centrală a altarului cu baldachin în noua clădire a bisericii construită la mijlocul secolului al XIX-lea.

Din secolul al XVII-lea, documente scrise menţionează statuia de mai multe ori, înregistrând miracole asociate rugăciunii şi intervenţiei lui Maria. Acest lucru este evidenţiat de obiectele votive şi tablele de mulţumire care sunt puse pe ambele laturi ale altarului principal. Pelerinii, conform tradiţiei se roagă către Maria şi apoi ating cu îmbrăcămintea şi obiectele lor de cult piciorul statuii pentru a beneficia de binecuvântare. Pelerinajul de Rusaliile Catolice este cela mai cunoscută dintre manifestările religioase din prezent, care este destinată aprecierii statuii.

Cea mai cunoscută legendă a statuii este asociată războaielor cu turcii şi tătarii din 1661, când biserica a fost arsă de către tătari, dar statuia a rămas intactă. Conform tradiţiei, unul dintre conducătorii tătarilor dorea să ducă lucrarea percepută ca fiind de valoare, dar trăsura după un timp –in locul denumit mai târziu Pasul Vlăhița – a devenit atât de grea încât nici măcar opt perechi de boi nu puteau să o tragă. Conducătorul tătar, drept răzbunare, rănise faţa şi gâtul Măicii Domnului cu sabia lui, dar în urma gestului său, braţul lui a fost paralizat.

În secolulul al XX-lea, în timpul războaielor din 1916 şi 1944, au transportat-o la Cluj-Napoca pentru a fi păstrată în mănăstirea franciscană. Până în 1960 statuia a fost îmbrăcată.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Calendarul Bacalaureatului, aprobat

observator

Maramuresul, recomandat de americani ca destinație de vacanța

observator

Urări de Sărbători pentru cei dragi

observator