Observator Transilvan
Satu mare

Zestrea Oașului va avea loc duminică, 29 decembrie

Festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului şi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaş.

A XXII-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc duminică, 29 decembrie 2019, la Negrești-Oaș. La tradiționalul eveniment sunt așteptate 16 ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate. Festivalul-concurs va fi găzduit de Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului. Se poate spune de o întoarcere ,,acasă” a nepoţilor şi strănepoţilor de pe întreg teritoriul Ţării Oaşului, întrucât aici în casele din Racşa, Tur, Negreşti sau Călineşti, au locuit bunicii şi străbunicii noştri cu tot ceea ce înseamnă tradiţie şi simţire oşenească, unde războiul de ţesut din Târşolţ ne-a îmbrăcat, unde moara cu apă din Certeze ne-a hrănit, iar biserica din Lechinţa e cea care ne-a ţinut vii.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

An de an festivalul a crescut în valoare, lucru certificat de fiecare dată de un juriu format din specialişti etnologi şi muzicologi, care analizează și evaluează prestația fiecărei cete de colindători, conform regulamentului de organizare și desfășurare a festivalului.

În acest an juriul este format din: prof.dr. Natalia Lazar, asistent universitar la Centrul Universitar Nord Baia Mare; drd. Marcel Malanca, protopop al Protopopiatului Ortodox Oaş; drd. Doru Dejeu, profesor, conducător al ansamblului folcloric ,,Someşul” din Cluj Napoca; dr. Dan Variu, cadru didactic asociat la Academia Naţională de muzică Gheorghe Dima şi artist liric la Filarmonica de stat Transilvania; Jurist Ioan Cionca, secretarul Oraşului Negreşti-Oaş.

Programul Festivalului este în aşa fel stucturat încât să reînvie un vechi obicei arhaic, unde după participarea la Sfânta Liturghie, comunitatea întreagă se regăsea la ciuperca de danţ, celebrând bucuria reîntâlnirii şi exprimând prin muzică şi dans întreaga spiritualitate a eposului oşenesc.

Va urma un concert extraordinar susţinut de Marius Ciprian Pop, desfăşurarea propriu-zisă.

Participanți la festivalul-concurs:

Corul bărbaţilor din Tur

Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului

Ansamblul folcloric „Sânzienele”

Ansamblul folcloric „Măgura”, Târșolț

Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa

Ansamblul folcloric „Oașul”

Grupul de colindători din Prilog

Ansamblul folcloric „Florile Turțului”

Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM

Peștera din Vama

Brondoșii” din Cavnic

Colindătorii din Marna

Călineștenii Țării Maramureșului

Ansamblul ,,Cetatea Codrului” din Ardud

Ansamblul ,,Flori de tradiţii” din Valcău de Jos

Ansamblul ,,Zestrea Colindiţa” din Gherla.

La festival sunt invitaţi toţi cei care simt şi trăiesc alături de noi bucuria sărbătorilor de iarnă, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, iar noi promitem că vom fi gazde ospitaliere şi de această dată.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Ce modificari se fac la RCA ?

observator

Dotări pentru instituțiile din prima linie de luptă împotriva coronavirusului, la Satu Mare (Foto)

observator

Duminica e primul tren din Satu Mare spre Viena. Vezi orarul

observator