Pentru a marca cei 50 de ani care au trecut de la inundatiile tragice de la mijlocul lunii mai, 1970, Muzeul Judetean Satu Mare, ii invita pe toți cei interesati, la o expozitie virtuala.
„Stimați sătmăreni, vă invităm să vizitați expoziția noastră virtuală, pe care o dedicăm tragediei care a avut loc în urmă cu 50 de ani:
http://www.muzeusm.ro/expozitii/1970-14-mai-50-de-ani/”, spune conducerea Muzeului Judetean Satu Mare.
Fotografiile au fost realizate de Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pal şi alţi fotografi profesionişti sau amatori din Satu Mare. Materialele expuse provin de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Arhiva Primăriei Municipiului Satu Mare, Arhivele Naţionale ale României – Biroul Judeţean Satu Mare, TVR şi alte surse online.
„Istoria vorbeşte despre inundaţii repetate ale Someşului ca despre un tribut pe care oamenii îl plătesc periodic. Al cincilea râu ca mărime şi debit din România, Someşul a produs inundaţii în ţinuturile sătmărene în anii 1740, 1792, 1855, mai mari în anii 1884 şi 1888, când nivelul apei a atins la Satu Mare cota de 630 de centimetri. Luna mai 1970 avea să aducă cea mai mare calamitate naturală din istoria Sătmarului. Semnalul de alarmă a fost dat în ziua de 13 mai. În dimineaţa zilei de 14 mai, Someşul a atins la Mira Satu Mare cota de 770 de centimetri, pătrunzând pe malul stâng şi în zona inundabilă a oraşului. Dezastrul avea să se producă la ora 12,00, când digul din satul Cucu – comuna Odoreu – avea să cedeze”, a mai arătat MJ.