Din punct de vedere etnografic, în judetul Mures trăiește un mixt de populații ce includ români, maghiari și sași, influențe etnografice ce se observă și în obiceiurile și tradițiile zonei, dar și în arhitectura localităților. Când vorbești despre acest județ este greu să te limitezi la doar 10 obiective turistice, regiunea abundând în peisaje naturale spectaculoase și în obiective turistice unice în țară ca frumusețe și importanță istorică.
Cetatea Sighisoara, aflată în orașul cu același nume, este una dintre cele mai vechi și mai frumoase cetăți medievale din Transilvania. Aceasta a fost prima oară atestată documentar în anul 1280 (sec. al XIII-lea). Cetatea merită vizitată datorită farmecului său medieval, dat de străzile pietruite, scara de lemn, turnul cu ceas și clădirile medievale care încă și-au păstrat arhitectura.
Ca și curiozitate, în această cetate s-a născut domnitorul român Vlad Țepeș, cunoscut în străinătate ca și Contele Dracula. De asemenea, în cetate se organizează Festivalul Sighișoara Medievală, primul festival-spectacol din țara noastră dedicat promovării culturi și obiceiurilor medievale care, împreună cu cetatea, atrag anual mii de turiști atât din țară, cât și din străinătate.