Observator Transilvan
Satu mare

Fosta casierita și un fost director de la Spitalul TBC satu Mare, condamnați !

O fostă casieriță a Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare după ce și-a însușit peste 200.000 de lei din încasările unității sanitare. În același dosar, fostul director financiar al spitalului a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare, pentru că ar fi contribuit la producerea prejudiciului prin neverificarea activității și actelor întocmite de casieriță. Hotărârea de condamnare a rămas definitivă la sfârșitul lunii august, după ce Curtea de Apel Oradea a respins apelul introdus de directorul financiar al spitalului sătmărean.

Situația de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Satu Mare a ajuns în atenția procurorilor în 2013, când managerul unității medicale a sesizat că mai bine de 50.000 de lei lipsesc din gestiunea casieriței spitalului. Un audit ulterior arăta că paguba era, de fapt, de peste 200.000 de lei.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Cercetările au scos la iveală faptul că între anii 2008 și 2012, casierița Spitalului de Pneumoftiziologie, Agota Juliana Pöti (Pop) a preluat de la spital și de la mai multe dispensare bani care proveneau din încasările zilnice de la pacienți, respectiv contravaloarea consultațiilor, a examenelor radiologice pe bază de chitanță, a caietelor de sarcini, a chiriilor, a convorbirilor telefonice efectuate în scop personal care reprezentau venituri proprii.

Sumele încasate și borderourile însoțitoare erau preluate de la diferiți angajați, șoferi, asistente medicale sau director, iar în ”unele rânduri omitea ca să le mai înregistreze în registrul de casă, însușind sumele de bani, fără ca să mai întocmească către persoanele susmenționate documente justificative constând în dispoziții  de încasare de către casierie ori preluare a sumelor de bani”, au aflat anchetatorii, potrivit hotărârii Judecătoriei Satu Mare.

În plus, borderourile erau aruncate ori distruse, arată documentul citat. În alte cazuri, documentele erau modificate fiind specificate alte sume de bani decât cele încasate în realitate.

În apărarea ei, Juliana Agota Pöti a declarat că nu a luat niciun ban din gestiune și că i-ar fi dat din casieria spitalului diferite sume directorului financiar Radu Călin Tudorache, bani pe care acesta nu i-ar mai fi restituit. Aceeași situație a fost invocată și pentru banii cu titlu de avansuri pentru concediile de odihnă ale unor angajați.

Inculpata a mai declarat că inculpatul (directorul financiar – n.n.) o asigura că, pentru sumele nerestituite nu vor fi probleme și că în perioada 01.01.2008 – 31.12.2012 nu i-a făcut decât un singur inventar, respectiv în luna septembrie 2012 și că nu s-ar fi constatat lipsuri în gestiune, fiind întocmit și un proces verbal în acest sens”, susțin anchetatorii, potrivit hotărârii Judecătoriei Satu Mare.

Afirmațiile femeii nu au fost confirmate de probe, iar directorul financiar Călin Radu Tudorache nu a recunoscut primirea vreunei sume. Mai mult, el a susținut că împreună cu conducerea spitalului ar fi depistat ilegalitățile săvârșite de aceasta, printr-un audit realizat pentru întregul an 2012.

În schimb, Tudorache a precizat că ”în sarcina sa nu se poate reține nici culpa cea mai ușoară în producerea prejudiciului indicat. (…) A avut încredere în actele întocmite de inculpată (…), motiv pentru care nu a verificat actele întocmite de aceasta, dar și că datorită multitudinii de atribuții pe care le avea, nu a putut efectua o verificare pertinentă a gestiunii acesteia”. În plus, nu era singurul care ar fi trebui să verifice activitatea casieriței.

În cursul procesului, judecătorii au observat că fosta casieriță, deși a încercat să demonstreze că a depus eforturi în vederea acoperirii prejudiciului cauzat, ”a achitat doar o parte din prejudiciul cauzat și abia în cursul anului 2019, adică după mai mult de șase ani de când a cunoscut faptul că împotriva acesteia este pornit procesul penal, dar și motivele pentru care partea civilă a depus plângerea penală împotriva acesteia, la începutul anului 2013”.

După analiza probelor, Judecătoria Satu Mare a stabilit că Agota Juliana Pöti a săvârșit infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată – delapidare, abuz în serviciu, fals material și uz de fals. Toate au fost posibile – au arătat magistrații – ”pe fondul lipsei unei supravegheri a activității sale și a unui control asupra gestiunii caseriei de către persoanele care aveau atribuții de control financiar preventiv în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare,  respectiv a inculpatului (Călin Radu Tudorache – n.n.) care îndeplinea calitatea de director financiar contabil al Compartimentului Financiar”.

Astfel, pe 4 noiembrie 2019, fosta casieriță a Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul director financiar a primit un an de închisoare cu suspendare.

Cei doi trebuie să plătească, în solidar, 200.000 de lei unității medicale. În acest scop a fost menținut sechestrul asupra bunurilor inculpaților.

Considerându-se nevinovat, Călin Radu Tudorache a făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Satu Mare, dar acesta i-a fost respins, pe 25 august 2020, de Curtea de Apel Oradea. Decizia este, astfel, definitivă.

Sursa: www.bihorjust.ro

https://www.amsieu.ro

Related posts

Controale în pădurile Romaniei

observator

Deputatul Ioana Bran a fost aleasă vicelider de grup parlamentar

observator

Mii de deținuți ies din penitenciare. Spune-ne ce părere ai despre această lege ?

observator