Autoritățile arădene anunțau, în urmă cu doar două zile, că pentru cea de-a doua etapă de vaccinare vor fi operaționalizate 26 de centre de vaccinare, dintre care 11 în municipiu și 15 în județ. Decizia inițială de înființare a fost luată la nivel central, de unde s-a făcut și arondarea localităților la centrele de vaccinare, în funcție de numărul populației deservite.
Chiar dacă timpul de organizare, dotare și stabilire a echipelor de vaccinare a fost destul de scurt, administrațiile locale au făcut eforturi pentru a finaliza dotarea centrelor până pe data de 15 ianuarie, când ar urma să înceapă imunizarea populației din etapa a II-a. Direcția de Sănătate Publică a alocat efective suplimentare în vederea identificării, avizării și autorizării tuturor celor 26 de locații.
Toate aceste eforturi au fost, pare-se, în zadar, pentru că de la nivel central s-a decis reducerea drastică a centrelor, cel puțin pentru moment. Pentru Arad s-a decis operaționalizarea a doar șase centre de vaccinare în prima fază a etapei a doua, urmare a unor calcule care ar avea la bază numărul populației, precum și procentul de persoane cu vârsta de peste 65 de ani ori cu boli cronice, aflate în evidența medicilor de familie. Calcule avute în vedere, de altfel, și la prima alocare.
Astfel, pe lângă cele două centre de vaccinare din municipiu care au funcționat și în etapa a I-a – centrul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, situat pe strada Ludwig Roth și centrul de la MedLife Genesys – vor mai fi operaționalizate doar patru centre de vaccinare. În total, șase centre în care ar urma să se imunizeze cei cu boli cronice, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, precum și angajații din domeniile cheie. Cel mai probabil, trei sau patru centre se vor operaționaliza în județ, potrivit surselor noastre, printre variantele discutate numărându-se Sebiș, Chișineu-Criș și Pecica.
Unul dintre motivele tăierii drastice a numărului de centre pare să fie lipsa dozelor de vaccin pentru toate centrele care ar fi urmat să fie operaționalizate, în număr mare, la nivelul județelor. Deși România urmează să primească 10 milioane de doze de vaccin, până în acest moment în țară au intrat, în patru tranșe, peste 450.000 de doze BioNTech/Pfizer (mai exact 450.450) și 14.000 de doze de vaccin Moderna.