Cum și în ce condiții se poate renunța la masca de protecție impusă de Ministerul Sănătății? În urma emiterii unui nou ordin – Ordinul 23/15/2021, Ministerul vine cu lămuriri și explică clar care sunt situațiile în care masca de protecție poate să lipsească.
Așadar, prin Ordinul 23/15/2021 se modifică Ordinul ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
Primul articol modificat din vechea ordonanță este chiar articolul 1, acesta având acum următorul cuprins: „Pe durata stării de alertă, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.
În continuarea la punctul 2 sunt precizate atât măsurile generale cât și excepțiile:„Masca trebuie purtată în orice spațiu public, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații.
În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel: a) angajatul este singur în birou; b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.); d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”.
Ordinul a fost publicat pe 22 ianuarie în Monitorul Oficial și este în vigoare.