Vaccinarea antirabică a vulpilor prin distribuirea de momeli pe cale aeriană și la vizuină a dat rezultate foarte bune în ultimii ani, a declarat Romulus Bița, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.
”Rezultatele sunt foarte bune de când a început această vaccinare aeriană și la vizuină. Administratorii fondurilor de vânătoare sunt cei care duc aceste momeli la viziună. Cam 70% din vulpi mănâncă aceste momeli. Noi primim vulpi împușcate la 45 de zile după aplicarea momelilor, recoltăm probe de la ele, trimitem la anliză la Suceava sau la București și primim rezultatul. Ni se spune dacă a consumat vulpea respectiva momeală”, a spus Romulus Bița, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud.
Vaccinul oral, introdus în momeală, este folosit în scopul imunizării active a vulpilor contra rabiei, pentru prevenirea infectării şi mortalităţii animalelor sălbatice. Momeala antirabică este constituită dintr-un amestec furajer destinat vulpii roşcate. Fiecare momeală conţine clorhidrat de tetraciclină care are rol de indicator (marker) al ingurgitării de către speciile ţintă. Principiul imunizării constă în faptul că după mestecarea capsulei care conţine virusul vaccinal în interiorul momelii, acesta pătrunde în mucoasa cavităţii bucale. Ingurgitarea mai multor momeli nu este dăunătoare pentru animalele ţintă.