Observator Transilvan
Alte stiri Bihor Bistrita Nasaud Cluj Maramures Salaj Satu mare

Suspiciuni de coruptie in judetele din nord-vestul tarii

Cererile pentru granturi în Programul Măsura 3, de sprijinire a firmelor afectate de pandemie, din Regiunea Nord-Vest au atras cele mai mari suspiciuni de corupție, așa cum reiese din datele care au ajuns la procurori în urma plângerii penale făcute de Ministerul Economiei. Pe listele procurorilor sunt și firme din jdetul Satu Mare.

Din documentele obținute de Europa Liberă reiese că din această regiune sunt firme care au depus proiecte de finanțare ce au nimerit „la virgulă” procentele de cofinanțare necesare pentru a obține între 50.000 și 200.000 de euro. Mai mult, aceste cereri norocoase au fost depuse în ultima zi.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Dacă reprezentanții ministerului și ministrul Claudiu Năsui au bănuieli de fraudă, administratorii și acționarii firmelor spun că au lucrat cu firme de consultanță care au conceput proiectele.

Ancheta procurorilor va fi una dificilă pentru că în sesizare nu sunt indicate probe sau indicii de probe, ci doar multe coincidențe care nu pot fi explicate logic.

Din sesizarea primită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reiese că Ministerul Economiei are cele mai multe bănuieli că programul de granturi nerambursabile denumit „Măsura 3 pentru IMM-uri” a fost fraudat în perioada 28-29 ianuarie în special în Regiunea Nord-Vest. O parte din aceste date au fost obținute și de Europa Liberă. Însă, administratorii și acționarii firmelor cu aplicații depuse în ultima clipă și cu procente de confinanțare puse la mustață pentru a lua bani, spun că au lucrat cu societăți de consultanță care le-au făcut proiectele.

Conform datelor înregistrate de procurori, reiese că din regiunea unde centrul de coordonare a fost la Cluj-Napoca sunt șansele cele mai mari ca „sistemul să înregistrare a proiectelor să fi fost spart sau accesat ilegal, iar datele să fi fost oferite apoi unor persoane care să le fi folosit pentru a întocmi proiecte de finanțare câștigătoare, a explicat pentru Europa Liberă o sursă implicată în această cauză. Din regiunea Nord-Vest fac parte județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

Europa Liberă a dezvăluit săptămâna trecută că aproape 1.100 de firme care au depus proiecte pentru a primi finanțări nerambursabile de la Ministerul Economiei sunt printre posibilii beneficiari ai unor informații scoase din sistemul de înregistrare al proiectelor.

Din plângerea penală reiese că foarte multe societăți comerciale au aplicat în program și au aplicat cu succes în ultimele două zile de înscrieri. Aceste firme, să le spunem norocoase, au știut ce procente, ce cifre să treacă în aplicație ca să intre la limită înaintea altora. Au știu să obțină granturi bune, unde finanțarea proprie să fie cât mai mică”, a explicat săptămâna trecută pentru Europa Liberă o sursă din partea instituțiilor implicate în această nouă anchetă a DNA.

Cele mai multe suspiciuni, conform reprezentanților Ministerului Economiei au venit de la aplicațiile de puse în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Altfel spus, de județele din Regiunea Nord-Vest.

    • 243 de firme suspecte din această regiune din 5.196 de societăți care s-au înscris
    • 436 de firme câștigătoare de finanțări de la stat
    • bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest a fost în valoare totală de 281.916.856 lei.
    • ultimul procent de finanțare al firmei care aplica pentru un grant public a fost de 61%.
https://www.amsieu.ro

Related posts

Impact frontal ! O poloneza, ranita grav !

observator

Prins în flagrant, cu droguri (Foto)

observator

CJ vrea sa cumpere fostul Hotel Krone

observator