Omul de știință român, Sergiu Paşca (39 de ani), profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a fost premiat pentru importanța cercetărilor sale avansate în domeniul tratării bolilor neuropsihice.
„Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici”, se precizează în comunicatul transmis de SIRS.
„Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari şi un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai. Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman. Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie care se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman”, a precizat Sergiu Paşca.
Sergiu Pașca a absolvit Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” din Aiud în 2001. Pasionat de chimie şi biologie încă din gimnaziu, el a fost admis la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, Cluj, ca urmare a rezultatelor la Olimpiada de Chimie.