Observator Transilvan
Bistrita Nasaud

În ce condiții vor farmaciștii din județ să facă testare pentru Covid-19

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gros, scrie, într-o postare pe Facebook, în ce condiții ar fi de acord farmaciștii să facă testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.

Întotdeauna am susținut serviciul farmaceutic și îl voi susține. Pe lângă faptul că poate să repună farmacistul pe locul pe care îl merită, în conformitate cu pregătirea lui, pentru unii poate fi o adevărată gură de oxigen, în lumea de azi, când reclamele și ofertele au invadat și părticică noastră.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Asta nu înseamnă că un serviciu poziționat cumva într-o extremă, adică desfășurarea activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, se poate implementa în câteva zile și fără un dialog prealabil cu farmaciștii. Și când spun asta, mă refer la toți farmaciștii care ar putea fi interesați de acest aspect.

Că să nu o mai lungesc, las aici observațiile trimise de mine Ministerului Sănătății referitoare la acest aspect.

    1. În majoritatea cazurilor, nu este posibilă desfășurarea acestei testări ÎN FARMACIE (spațiu mic, lipsă posibilității de a izola acel perimetru etc). Consider că amplasarea unui cort sau a unei cabine în față farmaciei ar fi mult mai productivă. Costul ar trebui suportat de MS, DSP sau Primăria localității respective preferabil ca să nu fie probleme cu autorizațiile necesare.
    2. Impunerea unui contract cu o firmă ce asigură debarasarea de deșeuri biologice ar face total neatractiv acest demers pentru farmacii, întrucât ar încărca serios nota de plată. Decontaminarea ar trebui făcută de DSP sau de o firmă agreată de DSP care să colecteze la sfârșitul zilei toate deșeurile din localitate.
    • Multe farmacii au doar un farmacist pe tură, în cel mai bun caz doi. Pentru a nu perturba mai mult decât e cazul activitatea principală în farmacie, ar trebui că testarea să aibă loc într-un interval bine delimitat, nu mai lung de 3-4 ore.
    • Necesitatea de a ne procura materiale de protecție specifice (vizieră, masca FPP2, halat de unică întrebuințare) ar ridica serios costul operațiunii. Acesta ar trebui să se regăsească în costul final plătit de pacient sau să fie puse la dispoziție de DSP, MS etc.
    • Ținând cont de toate aceste considerente, prețul pe care ar trebui să îl încasăm de la pacient ar fi bine să fie unitar, pentru a nu apărea discrepanțe care să aglomereze inutil un anumit punct de lucru.
    • Pentru succesul demersului, consider că testele rapide ar trebui puse la dispoziția pacienților prin intermediul farmaciei în mod GRATUIT, pentru a ridica gradul de adresabilitate”, a scris pe Facebook vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gros.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Angajări la SJU Bistrita

observator

Tensiune mare ! Cine va prinde trenul calificarii ?

observator

Accident cu trei răniți. Șoferul are 80 de ani

observator