Credincioşii trebuie să evite munca pe câmp sau orice alte activităţi asemănătoare. În Vinerea Seacă se spune că orice este semănat nu rodeşte.
În Vinerea Mare credincioşii nu mănâncă urzici şi nu trebuie să folosească oţetul pentru mâncăruri, deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet.
În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări. Dacă aveţi nevoie de produse din carne este indicat să le procuraţi şi pregătiţi mai din timp.
În Vinerea Mare, tunsul părului semnifică un deces în familie. Totuşi obiceiurile diferă şi sunt regiuni din România, de exemplu în zona Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer în această zi.
În Vinerea Mare nu este bine să vopsiţi ouă. Acestea, potrivit tradiţiei, trebuie înroşite în Joia sau sâmbăta, înaintea Paştelui. De asemenea, biserica îndeamnă oamenii să vopsească ouăle roşii conform tradiţiei, culoarea simbolizând sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Spălatul hainelor (fie de mână, fie la maşina de spălat) nu este semn bun şi trebuie evitată orice fel de curăţenie pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. De asemenea, credincioşii nu cos nimic astăzi ca nu cumva să orbească.
Credincioşii pot ţine în această zi Post Negru pentru iertarea păcatelor, pentru spor şi pentru sănătate în familie.
În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, femeile nu umplu borș, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul
În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. De asemenea casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea
Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor
Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.