Observator Transilvan
Pastila de sanatate

Ce boli poți lua din apa de la piscine sau ștranduri ?

Ce poate fi mai plăcut vara, într-o zi toridă de week-end, decât să te bălăcești întro piscină ?

Medicii avertizează, însă, că apa din astfel de bazine și ștranduri poate fi o sursă de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecții localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Specialiştii precizează că, deşi pentru unii pare de necrezut, bolile diareice şi infectiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente în cazul înotului la comun. Pot fi luate când se înghite accidental apa contaminată cu anumite tipuri de germeni. Deoarece tot experţii spun că clorinarea apei, deşi distruge majoritatea germenilor, nu sterilizează complet apa.

Pentru a fi eficientă clorinarea trebuie ca nivelul de clor să fie menţinut la o anumită concentraţie, însă în apa caldă acesta se evaporă mai repede. Excesul de clor este şi el nociv, deoarece poate duce la apariţia unor afecţiuni cutanate. De asemenea, Disenteria bacilara sau sighellioza apare prin înghiţirea apei contaminate cu bacterii provenite din materii fecale.

Pentru a se produce această infecţie se pare că este necesară ingestia unui număr foarte mic de germeni. Se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, febră şi crampe abdominale. Infecţia cu E. Coli este şi ea o alta afecţiune cauzată de ingestia apei contaminate şi se manifestă prin diaree şi leziuni intestinale.

Dintre afecţiunile dermatologice care pot fi luate de la piscină, se pare că cele mai frecvente sunt: acneea la clor (apare în special pe faţă, dar şi în alte zone ale corpului), granulomul de piscină (apare la cei care înoata în piscine cu apa încălzită), ciuperca piciorului (apare pe talpă şi spaţiile dintre degetele piciorului).

Urmează afecţiunile oculare: conjunctivita de piscină (se întâlneşte la persoanele care frecventează piscinele şi bazinele prost întreţinute), şi infecţii ale urechilor, cum ar fi otita de piscina (produsă de diverse microorganisme prezente în apă).

Una dintre cele mai răspândite boli dermatologice luate de la piscină este pitiriazisul, o micoză a pielii produsă de o ciupercă (Pitiriazis versicolor), spun medicii dermatologi. Boala este caracterizată prin apariția unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecție la nivelul toracelui.

Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar și prin utilizarea șezlongului fară un prosop personal. De asemenea, o altă infecție a pielii, care este dată de stafilococii prezenți în apa de la ștrand, este furunculoza. Tratamentul este local și se poate realiza cu ajutorul unui antiseptic cu spectru larg de acțiune, pe baza de clorură de benzalconiu și clorhexidina.

Apa infectată mai poate provoca boli digestive manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverși germeni (Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii), mai avertizează medicii.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Cum suntem afectați de echinocţiul de toamnă

observator

Varza murata, aliment si medicament !

observator

Terenul pentru construirea unui centru de radioterapie la Bistrița va fi concesionat prin licitație

observator