Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Maria este cea mai importantă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria. Postul Adormirii Maicii Domnului începe în acest an duminică 1 august şi ţine două săptămâni, până pe 15 august.
Originea Postului Adormirii Maicii Domnului a fost fixată în secolul al V-lea, perioadă în care s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
În fiecare zi a acestui post, în bisericile ortodoxe, se săvârșește o rugăciune specială, închinată Maicii Domnului: paraclisul. Excepție de la această regulă fac zilele de sâmbătă seara și ajunul Schimbării la Față, când se săvârșește slujba Vecerniei.
Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. Conform tradiției, în Postul Sfintei Mării oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul.
În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei de 6 august – Schimbarea la Față, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică.
De regulă, se lasă sec pe 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea se lasă sec cu o zi mai înainte.