Politica relaxată a Suediei e dirijată de doi oameni de știință: Johan Giesecke și discipolul său Anders Tegnell. Ultimul gestionează strategia Suediei, apărând zilnic în presă pentru a oferi date concrete și beneficiind de un sprijin popular de 73%.
Tegnell a fost mereu categoric. Un anume grad de distanțare socială și evitarea aglomerației sunt suficiente. Cât despre carantină: „nimic legat [de ea] nu are vreo bază științifică”.
Din perspectiva lui Giesecke, un manierat virolog veteran al Organizației Mondiale a Sănătății, Covid-19 e „un tsunami care mătură lumea”, dar, observă el, îi amenință înainte de toți pe cei bătrâni și bolnavi. El admite că mortalitatea peste medie a Suediei demonstrează că țara a comis erori.
Giesecke consideră că jumătate dintre suedezi au fost probabil infectați, iar testele sugerează că un sfert din populația Stockholmului are virusul și va fi probabil – dar în nici un caz sigur – protejată de noi valuri.
Totuși, spune Tegnell, orice am gândi fiecare dintre noi, „nu există altă scăpare” decât să găsim modalități de a trăi cu virusul. Nu există vreun semn că vom avea un vaccin prea curând. Nu putem distruge economia mondială pe o perioadă indefinită. Mai bine ne-am concentra pe protejarea sistemelor noastre medicale pentru a lupta cu pandemia, dacă se va întoarce.
Suedia a riscat prin răspunsul ei, dar la fel a procedat și restul lumii. Carantina adoptată de Africa de Sud amenință țara cu o catastrofă deopotrivă economică și politică.