Ficatul este cea mai eficientă sursă de fier, vitamina A și vitamine din grupul B.
Care sunt plus-urile nutritive ale ficatului? Este accesibil ca preț, conține proteine de calitate înaltă și puține grăsimi (aprox 2%). Ca minusuri avem conținutul mare de colesterol (aprox 300mg/100g) și de acid uric- de consumat cu moderație în caz de gută sau dislipidemii!
100g de ficat acoperă 50% din necesarul zilnic de fier, 100-300% din doza de vit. B și de 15-30 de ori doza zilnica recomandată de vitamina A.
Dacă mâncăm prea des ficat putem chiar să facem o acumulare de vit. A în exces. Ficatul este un aliment antianemic, iar conținutul mare de vitamina A și D îl face esențial în creșterea și dezvoltarea sistemului osos la copii.
Ca sfaturi practice, puneți-l în lapte câteva minute înainte de a-l găti, va fi mai fraged. Poate înlocui cu succes carnea în orice farfurie sau îl puteți transforma într-o pastă tartinabilă, condimentată după gust. Merge cu cartofi, orez, mămăligă, mujdei de usturoi, murături sau orice tip de salată. Cat despre calorii nicio grijă, e mai dietetic decât pieptul de pui.