Inspectorii fitosanitari au prelevat 256 de probe de tomate care au fost analizate, rezultatele indicând un procent de 31,64 % (81 de probe) cu reziduuri de pesticide și 68,36% (175 de probe) fără reziduuri de pesticide. Legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții, potrivit raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea MADR, citat de lantulalimentar.ro
Cu toate acestea, „alimentele produse în România nu sunt contaminate cu pesticide” conform declarației făcute duminica de ministrul interimar al agriculturii Adrian Oros.
„Laboratorul Central a făcut 419 determinări, din care 192, adică 46%, au conţinut de pesticide în limitele maxime admise. Asta înseamnă că nu prezintă niciun risc pentru consumator. Doar una din aceste probe a depăşit limitele maxime admise. Asta înseamnă că tomatele respective au fost retrase de la comercializare, a mai spus ministrul.
În traducere, mâncăm legume contaminate cu pesticide, dar “în limite admise”!