Coronavirusul a provocat aproape 900 de decese în România. Cel puţin, asta anunţă Grupul de Comunicare Strategică, singurul organism abilitat să transmită informaţii despre Covid-19.
Numai că, de câteva zile, la nivel naţional au început să apară discuţii. Unele dintre decesele atribuite SARS-CoV-2 ar fi fost provocate, de fapt, de alte afecţiuni ale pacienţilor care au murit. Drept urmare, apare o întrebare firească: câte decese a provocat, la modul real, coronavirusul?
Încearcă autorităţile să inducă panică în rândul oamenilor? Virusul chiar este atât de periculos? Sau majoritatea deceselor au fost provocate de bolile, unele dintre cele mai grave, de care oamenii sufereau înainte de infectarea cu SARS-CoV-2? Tonul (oficial) discuţiilor l-a dat chiar Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a spus, pe un post de televiziune, că multe dintre decesele atribuite coronavirusului au fost cauzate, de fapt, de afecţiunile grave de care sufereau pacienţii înainte să fi fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Practic, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a punctat un aspect dezbătut de mulţi oameni: decese ale persoanelor bolnave foarte grav, dar care au fost puse „în cârca” coronavirusului.
„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal. Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de Covid, ia și Covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat Horaţiu Moldovan pentru postul de televiziune Antena3.